Uncategorized
Data Republic website
Published
Share

Mini internship: Een kijkje achter de schermen bij Spotcap

Introductie

Mijn naam is Wouter van Eck en momenteel studeer ik een master Finance & Investments Advanced aan de Erasmus Universiteit. Naar aanleiding van een bericht van onze carrière coach werd ik op de hoogte gesteld van de mogelijkheid die Holland Fintech bood om in februari een kijkje achter de schermen te nemen bij een Fintech.

Mijn interesse voor de financiële technologiesector is al een tijdje aan het groeien. Tijdens mijn stage bij de ING in 2016 kon ik op de hoogte blijven door meerdere presentaties die werden gegeven over de technologische ontwikkelingen in de financiële sector.
Ook gedurende mijn huidige master wordt er aandacht besteed aan deze ontwikkelingen. Zo waren wij begin dit kalenderjaar in Londen waar financiële technologie in het middelpunt van de reis stond. Zo vertelde Mizuho Bank over de integratie van Artificial Intelligence in hun bank, hebben we het kantoor van Amazon bezocht, en kregen wij in London Business School te leren over het Fintech startup klimaat in Londen.

Omdat mijn interesse voor deze sector gegroeid is, leek het mij een geweldige ervaring om ook een keertje rond te lopen bij een Fintech bedrijf. Om te kijken hoe de sfeer binnen zo’n bedrijf is, maar ook om te kijken wat de activiteiten zijn en hoe het verschilt van andere bedrijven binnen de financiële sector. Zodoende meldde ik mij aan en werd ik gelinkt aan Spotcap.

Dag 1

De eerste dag spreek ik ‘s ochtends af met de Marketing & Communicatiemanager, die het programma heeft opgesteld. Na de eerste kennismaking krijg ik een rondleiding door het pand en ontmoet ik de rest van het team.

Tijdens het tweede deel van de ochtend schuif ik aan bij de wekelijkse teammeeting, waarin ontwikkelingen van de afgelopen week en planning voor de aankomende week worden doorgenomen. Na de lunch nemen twee collega’s van Accountmanagement de tijd om mij uit te leggen wat de bezigheden voor hun afdeling inhouden. Wat opvalt tijdens de introductie is dat er een platte organisatiestructuur is. Verder valt het op dat er veel ruimte is voor eigen initiatieven en dat ondernemerschap wordt gewaardeerd bij Spotcap.

Ik sluit de dag af door met mijn begeleidster de bezigheden van de dag door te spreken. De eerste dag zat vol met nieuwe indrukken maar deze waren erg positief.

Dag 2

Dag twee begint weer met een korte bespreking voor de dag. Hierna neemt de afdeling PR & Communicatie mij onder de hoede. Ik leer over de strategische positie van het bedrijf, de concurrentie en het huidige FinTech klimaat in Nederland. Met erg veel enthousiasme praten de PR & Communicatie dames over de positionering van Spotcap en over de focus van de afgelopen jaren. Verder weten ze interessant te vertellen over ontwikkelingen als de PSD2 wetgeving en welke invloed deze heeft op de relatie tussen banken en FinTechs.

In de middag spreek ik weer met de Marketing & Communicatiemanager, die mij verder inlicht over haar werkzaamheden. Onder meer geeft ze mij inzicht in de marketingstrategie

van het aankomende jaar, er staat genoeg nieuws op de planning. Daarnaast laat ze zien hoe ze de website zelf up-to-date houdt en hoe ze met andere programma’s werkt. Na een kleine introductie over Search Engine Optimization (SEO) volgt een call waar ik bij mag zitten met de SEO-expert van Spotcap. Hij weet veel te vertellen over de SEO, waar ik mij weinig bij kon inbeelden.

Als laatste afspraak van de dag schuif ik aan bij de afdeling Business Development voor een introductie. De twee heren geven me meer inzicht in bijvoorbeeld strategische samenwerkingen tussen Spotcap en partners. Ook hebben we het over de verschillende FinTech spelers binnen Nederland en over de toekomst van de financiële sector.

Ter afsluiting van de dag ga ik even tussen het team zitten om wat te schrijven over de dag. Het was weer een dag vol nieuwe informatie. Het interessantste op zo’n dag vind ik misschien wel praten met de werknemers over de ontwikkelingen die zij in de financiële sector zien.

Dag 3

Wederom krijg ik op deze ochtend een korte dagstart. We nemen door wat ik allemaal kan verwachten van de dag, het is fijn om een kleine introductie te krijgen zodat ik niet blanco meetings in hoef te gaan.

Erna heb ik een meeting gepland staan met Online Marketing. Ik mag meekijken achter het computerscherm naar verscheidene programma’s voor online marketing. Ook krijg ik meer inzicht in hoe de programma’s werken en met wat voor doelen ze werken.

Na de lunch mag ik over de schouder van een Client Service Manager meekijken. Hij blijft achter zijn computer zitten om bereikbaar te blijven voor oproepen van klanten. Omdat ik achter zijn werkschermen zit, kan ik mooi meekijken. Ik zie hoe het aanvraagproces van de klant verloopt en hoe het team van analisten en Client Service Managers dit begeleidt. Ook zie ik hoe de technologie bij Spotcap ingezet wordt om financiële gegevens efficiënt te verwerken. Erg interessant voor mij als Finance student om te zien wat voor een informatie uit zo’n algoritme stroomt en met welke factoren een kredietanalist rekening houdt bij de analyse.

De laatste afspraak is met twee andere collega’s van Business Development. Zij wijden nog uit over hun taak om de user experience te blijven optimaliseren en wat deze user experience inhoudt.

Tot slot

De week zat vol met afspraken en ik heb weinig stil gezeten. Dankzij een volle planning en de toewijding van iedereen waarmee ik gezeten heb, was het een erg geslaagde week. Hierbij heb ik niet alleen veel geleerd over Spotcap, maar ook over de alternatieve financiering wereld en het fintech klimaat in Nederland. Spotcap is een van de vele spelers binnen alternatieve financiering, en naast alternatieve financiering zijn er nog andere sectoren waar financiële technologie toegepast kan worden.

Share this Article
Related Insights
Featured
DUTCH FINTECH MAP 2022
Since 2014, Holland FinTech has been mapping the fintech landscape, in the Netherlands and abroad.
Landing in the Netherlands
New to the Netherlands? Want to know who is who and where to meet them? Read all about the Dutch market, and find your path to successful market access!
Amsterdam Fintech Week
Amsterdam FinTech Week is back on 12-15 September! Be a sponsor, co-organizer, or just participate at the summit or one of the countless side events.

How likely are you to recommend Holland FinTech?